De revalidatie van peesblessures
Peesblessures bij paarden zijn een veelvoorkomend probleem en vereisen gespecialiseerde zorg. Elke blessure is uniek, met verschillen in de aard van de peesschade, of deze nu door trauma of overbelasting is veroorzaakt.
Diagnose en initiële behandeling:
Paarden met een peesblessure ondergaan eerst een nauwkeurige diagnose door middel van scans uitgevoerd door onze ervaren dierenartsen. Directe boxrust is essentieel om de belaste pees te beschermen, waarbij rust en gecontroleerde beweging centraal staan in de initiële herstelfase.
Verbetering van doorbloeding:
Beperkte beweging leidt tot verminderde doorbloeding in pezen en banden. Om dit tegen te gaan, gebruiken we de vitafloor , een trilplaat die de doorbloeding stimuleert en bijdraagt aan het herstelproces. Dit vermindert ook de kans op littekenweefsel. Behandelingen zoals de MLS High Power Laser , PRP en stamceltherapie, of shockwave worden, in overleg met de kliniek, ingezet voor optimale zorg. Daarnaast wordt het hoefbeslag nauwkeurig afgestemd met de hoefsmid en dierenarts.
Gecontroleerde revalidatie:
Na zes weken volgt een nieuwe scan om het herstel te evalueren. Indien geschikt, wordt het bewegen geleidelijk en onder strikte supervisie opgevoerd. Afhankelijk van de specifieke situatie en het paard, omvat dit geleide wandelingen of gebruik van de molen. De aquatrainer speelt een cruciale rol in deze fase door het hele lichaam te activeren en te versterken zonder de pezen zwaar te belasten.
De laatste fasen van herstel:
Naarmate het herstel vordert, worden de pezen periodiek gescand en de volgende stappen zorgvuldig gepland. Het gebruik van kleinere paddocks en geleidelijke training onder het zadel worden geïntegreerd, afgestemd op de individuele behoeften van het paard. Dit alles gebeurt in combinatie met voortdurende ondersteuning door aquatraining en gespecialiseerde fysiotherapie .
Door deze geïntegreerde aanpak bieden we een omvattend revalidatieprogramma voor paarden met peesblessures, gericht op zowel snel herstel als het voorkomen van toekomstige blessures.