Welzijnsmanagement voor Jonge Paarden bij Lelymare Horses.

Management

Aandacht voor het welzijn van jouw paard

Het management van je paard bij Lelymare Horses

Management: aandacht voor het welzijn van jouw paard

Bij Lelymare hebben we aandacht voor de welzijnsbehoeften van jouw paard. We streven naar de best mogelijke voeding, dagelijkse zorg en een optimale (hoef)gezondheid.


  • Door de dagelijkse interactie en zorg dragen we niet alleen bij aan de fysieke gezondheid van de paarden, maar ook aan hun mentale ontwikkeling.
  • We introduceren jonge dieren geleidelijk aan nieuwe situaties en laten ze op positieve manier kennismaken met mensen. Zo bereiden we hen stapsgewijs voor op hun toekomstige leven.
  • Het doel van onze aanpak? Vertrouwen en respect tussen paard en mens, resulterend in een veerkrachtig paard dat goed kan omgaan met veranderingen en prikkels.

.

Voeding

Onze kuddes hebben altijd toegang tot een stal waar ze onbeperkt ruwvoer kunnen eten. Vanuit deze hooistal hebben ze toegang tot een overdekte ligstal met stro waar ze kunnen schuilen of rusten. In de winter en in perioden met weinig gras krijgen de paarden aanvullend Vitalbix (Breed & Grow) voer. Elk paard krijgt zijn eigen emmer, zodat we precies kunnen bepalen dat elk paard de juiste hoeveelheid krijgt. Fokmerries worden bijgevoerd tijdens de dracht en tot het veulen zes maanden oud is. Als het nodig is voeren we paarden supplementen.

Verzorging

Onze kuddes worden tweemaal per dag gecontroleerd op hun algehele gezondheid. De paarden zijn gewend aan onze aanwezigheid en kunnen op elk moment uit de groep gehaald worden, zowel door ons als door de eigenaar. Vooral veulens worden extra vaak in handen genomen om hen te laten wennen aan ons. We zorgen ervoor dat ze rustig zijn bij de hoefsmid en de dierenarts, en eventuele wondjes worden direct verzorgd.

De hoefsmid komt wekelijks bij Lellymare Horses

Hoefsmid

De hoefsmid komt wekelijks langs en houdt de hoefgezondheid en stand nauwlettend in de gaten. De hoefsmid speelt een belangrijke rol bij de fysieke ontwikkeling van een jong

paard. Tijdens het eerste levensjaar valt er nog veel te doen aan de hoefstand. Door de voetstand zo optimaal mogelijk te krijgen, is kans op blessuregevoeligheid op latere leeftijd kleiner. Hoe vaak een paard naar de hoefsmid gaat of moet bepalen we samen. Standaard is 1 keer per 6-8 weken. Maar omdat de hoefsmid er elke week is, kunnen we op maat werken.

Entingen

We nemen de gezondheid van onze paarden serieus. De veulens krijgen hun eerste influenza-enting als ze vijf tot zes maanden oud zijn, gevolgd door booster-entingen
4-6 weken na de eerste. Jaarlijks worden onze fokmerries tegen influenza geënt. Daarnaast is rhino-enting verplicht op ons bedrijf. Alle paarden worden tweemaal per jaar ingeënt tegen EHV 1&4, en drachtige merries krijgen extra entingen op de 5de, 7de en 9de maand van de dracht. Jonge paarden ontvangen tweemaal per jaar een droes-enting.

Ontworming

We voeren mestonderzoek uit om gericht te ontwormen, zodat onze paarden alleen behandeld worden als dat nodig is. Nieuwkomers worden standaard ontwormd voordat ze zich bij de kudde voegen. In het voorjaar en najaar worden alle paarden preventief ontwormd. We werken hierin nauw samen met de internist Marco de Bruijn van Dierenkliniek Wolvega. Met hem bespreken we de uitslagen van de mestonderzoeken en bepalen we het ontwormingsschema.


Fenna: ‘Welzijn is voor ieder paard belangrijk, maar bij jonge paarden komt het heel nauw. Bij Lelymare bieden we goede preventieve zorg en houden we de paarden nauwlettend in de gaten. Zo kunnen we tijdig ingrijpen of bijsturen.’